Games-Masters'ın Türkiye sorumlusu ve GamesArena'nın satış ve bayii sorumlusu olan Evrim Tanrıkut ile Cabal Online ve Hero Online'ı konuştuk.
EGM Türkiye'den alıntıdır

Games-Masters’ın Türkiye sorumlusu ve GamesArena’nın satış ve bayii sorumlusu olan Evrim Tanrıkut ile Cabal Online ve Hero Online’ı konuştuk. Geçmişte Knight Online gibi ülkemizde oldukça popüler olan MMO’larda görev alan Evrim Tanrıkut, bize sektörün geleceğiyle ilgili ipuçları verdi.
EGM: Aldığınız eğitimin bulunduğunuz yere gelmenize bir katkısı oldu mu?
Evrim Tanrıkut (ET): Eğitimimin bulunduğum yere gelmeme herhangi bir katkısı olmadı. Çünkü inşaat üzerine eğitim aldım. Hatta bu eğitimi almasaydım, çok daha farklı bir konumda bile olabilirdim. Bu yüzden aldığım eğitimin bulunduğum konumla hiçbir alakası yok.
EGM: Oyun sektörüne girmeden önce ne ile ilgileniyordunuz?
ET: İnşaat eğitimi alırken, kendi bilgisayar firmam vardı. Bu firma sayesinde online oyunlarla tanıştım. O firmayı kapattıktan sonra online oyun sektörüne girdim.
EGM: Peki Türkiye’de milyonlarca kişinin oynadığı online oyunlarda nasıl bu konuma geldiniz?
ET: Ben de bir online oyuncuydum. Knight Online oynuyordum, Elt Clan’ın lideriydim ve bir gün karakterim hack’lendi. Geri almak için verdiğim çabaların sonucunda yapımcılarla tanıştım ve onların dikkatini çektim. Oyun içinde yaptığım çalışmalar ve projeler yapımcıların ilgisini çekti ve bana iş teklifinde bulundular. Knight Online ile yollarımızı ayırdıktan sonra Türkiye pazarına girmek isteyen Games-Masters firması ile tanıştım ve beraber çalışmaya başladık.
EGM: Aslında kötü bir olay, iyi bir neticeyle sonuçlandı diyebiliriz.
ET: Aynen öyle.
EGM: Peki Knight Online’daki göreviniz neydi?
ET: Önce Knight Online’ın orijinal forumlarında moderator olarak işe başladım. Daha sonra oyun içerisinde GM olarak işe alındım. Web sitesinin Türkçeye çevrilmesi çalışmalarında ve Knight Online’ın ESN adı verilen kod sisteminin Türkiye’de ilk olarak kullanılması projesinde yer aldım. Knight Online’da Türkiye’de işe alınan ilk Türk çalışan bendim.
EGM: Şu anda Cabal Online ve Hero Online için çalışıyorsunuz. Peki gelecek planlarınız nelerdir?
Cabal Online’da da yaklaşık bir buçuk yıldır çalışıyorum. Oyunun Türkiye’deki pazar payı gerçekten çok iyi ve ülkemiz için geliştirilen projeler devam ediyor. Hero Online ile ilgili çalışmalarımız yeni başladı. Ancak Hero Online tamamen Türkçe olduğu için, bu oyunla ilgili market ve pazarlama çalışmaları farklı olacaktır.
EGM: Cabal Online ve Hero Online, sizce Knight Online kadar Türkiye’de yaygın olabilecek mi?
ET: Özellikle Knight Online ile Cabal Online oyuncularını birbirinden ayırmak gerekiyor. Çünkü Cabal Online oyuncuları genellikle üniversite mezunu ve belli bir İngilizce seviyesine sahip kişiler. Dolayısıyla oyuncu kalitemiz çok farklı bir seviyede. Hero Online için çalışmalarımız son sürat devam ediyor. İnanıyorum ki hemen olmasa bile, önümüzdeki aylarda Türkiye’deki pazar payı oldukça değişecek.
EGM: Oyunlarınızdaki ücretli içerik ile ücretsiz içerik arasında ne gibi farklar var?
ET: Cabal Online ve Hero online tamamen ücretsiz oyunlar. Fakat oyun içerisindeki ekstra özelliklerden yararlanmak istiyorlarsa premium ve cash servisimiz bulunuyor. İki oyuncu tipi arasında çok büyük bir fark yok.
EGM: Bazen parasız oynayan ile paralı oynayan arasında uçurum olur. Para, büyük avantajları da beraberinde getirir.
ET: Muhakkak premium’un avantajları var ama buna şu gözle bakmak lazım; oyuncu oyundan ne bekliyor? Kullanıcı oyuna profesyonel anlamda yaklaşıyor ve oyunda bir yerlere gelmek istiyorsa, premium servislerini almak durumunda. Sadece oynayıp keyif almak istiyorsa, hiçbir şekilde kullanıcıya zorunluluk sunmuyoruz.
EGM: İlk kapalı beta testine gösterilen ilgi beklentilerinizi ne kadar karşıladı?
ET: Hero Online için yaptığımız ilk kapalı beta testte binlerce oyuncu yer aldı. Şimdi, ikinci kapalı beta test için çalışmalarımız sürüyor.
EGM: Hero Online’ın ikinci kapalı beta testinde neler olacak? İlkinden farkı nelerdir?
ET: Birinci ve ikinci kapalı beta test arasındaki en temel fark, birinci kapalı betada server’lar Kore’deydi, şimdi Almanya’da. Böylece Türk kullanıcıları hiçbir lag sorunu yaşamadan oyunu oynayabilecek. Oyun içerisindeki Türkçeleştirme ile ilgili bazı problemler ve açıklar, ikinci kapalı beta ile giderildi.
EGM: Diğer beta testler hakkında bilgi verebilir misiniz?
ET: 11 Nisan’da ikinci kapalı beta açıldıktan sonra, Nisan sonu gibi açık betayı kullanıcılara sunacağız.
EGM: Knight Online’da Türk oyunculara özel içerikler bulunuyor. Görev aldığınız oyunlarda, Türk oyunculara özel sürprizler yapmayı planlıyor musunuz?
ET: Hero Online tamamen Türkçe, hatta oyun içerisindeki seslendirmeler bile Türkçeleştiriliyor. Bu yüzden tamamen Türkiye piyasasını hedefliyoruz. Oyunda Türklerden başka kimse olmayacağı için, her şeyi Türkiye için yapmaktayız.
EGM: Cabal Online oyununa böyle bir Türkçe içerik söz konusu mu?
ET: Cabal Online için de böyle bir düşüncemiz var fakat şu an gündemimizde değil.
EGM: Cabal Online ve Hero Online’ın teknik açıdan rakiplerine karşı geride kaldığını düşünüyor musunuz?
ET: Şunu söyleyebilirim ki, Cabal Online’ın grafikleri, dünya çapında büyük ün yapmış birçok oyundan daha iyi. Ayrıca, Türkiye’de yaygın olan MMO’lar arasında en iyi grafiğe, Cabal Online sahip diyebilirim. Hero Online’ın yapımcısı MGame, yani Knight Online’ın yapımcısı. Türk kullanıcıları bildiğiniz gibi, grafiği çok fazla ağır olmayan, basit oyunları sever. Hero Online da bu tarz kullanıcılara hitap ediyor.
EGM: Türkiye’de ilgi çeken, Knight Online ve Cabal Online gibi iki oyunda görev aldınız, şimdi Hero Online için de çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Deneyimlerinizi göz önünde bulundurduğunuzda, Türk online oyunculuğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
ET: Türkiye’de online oyunculuk yeni başlıyor. Örneğin Kore’de online oyunculuk çok ileride ve bir iş haline gelmiş. İnsanlar orada partiler düzenliyor, binlerce üyesi olan fan club’lar kuruyor… Tarkan Türkiye’de nasıl meşhursa, online oyuncular da Kore’de meşhur. Bu yüzden Türkiye’de online oyunculuk yeni yeni gelişmekte ama önünün çok açık olduğuna inanıyorum.
EGM: Türkiye’de 70 milyonluk nüfus için 3,5 milyon online oyuncu olması sizce yeterli mi?
ET: 70 milyonluk bir nüfus için 3,5 milyon az bir rakam fakat pazar payı açısından iyi bir rakam. Almanya’da 8 milyon kayıtlı online oyuncu var ama Almanya oyun sektöründe yüzlerce oyun firması var. Türkiye’de 3,5 milyon kayıtlı oyuncuya karşın, 3-4 tane belli başlı firma var.
İşim gereği online oyunları test ediyorum ve hangi oyuna girdiysem, on oyuncudan iki tanesi Türk çıkmıştır. Şu anda birçok oyunda büyük klanlar Türkler tarafından kuruluyor ve sıralamaya baktığınızda, Türkler hep ilk planlarda yer alıyor.
EGM: Online oyunlarda Kore’nin başı çektiği malum. Peki, biz bu sıralamada neredeyiz?
ET: Online oyunculuk konusunda daha çok gerilerdeyiz, online oyunculuğun ne olduğunu yeni öğreniyoruz ve daha emekleme aşamasındayız.
EGM: Genel olarak Türk oyun sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir?
ET: Türk oyun sektöründe, 2007 yılından itibaren oldukça güzel gelişmeler var. Kore hükümeti online oyun firmalarına destek veriyor. Almanya’da da benzeri şekilde destek veriliyor. Fakat ne yazık ki, Türkiye’de Youtube’un kapatıldığı, oyunların İnternet kafelerden yasaklandığı bir dönemde, oyun sektöründe diğer ülkelerle rekabet içinde olacağımızı zannetmiyorum. Ama son yıllarda oyun yapımı konusunda bir kıpırdanma var. Bu bir ışıktır, bizim de bu yola girdiğimizin bir ifadesidir. Ama yine de devletin de oyun yapan firmaları desteklemesi lazım.
EGM: Kore’den başka yapımlar da gelecek mi?
ET: GamesArena olarak, bundan sonra getireceğimiz tüm oyunlar Türkçe gelecek. Ancak henüz isim veremiyorum, daha test aşamasındayız ve anlaşmalar olmadan isim vermem doğru olmaz. Fakat 2008’in Kasım ayına doğru, yeni bir oyun daha Türkiye pazarına girecek.
EGM: Bilindiği üzere bundan 10 yıl önce herkes single player oyun oynardı. Dünya oyun sektörünü değerlendirdiğinizde, sizce oyunculuk online’a mı geçiş yapıyor?
ET: Artık PC için single player oyunlar popülaritesini kaybediyor. Birkaç yıl sonra PC’de single player oyunculuk yerini büyük ölçüde online oyuna bırakacak. Zaten konsollar bile artık online özellikleriyle ön plana çıkmaya başladı.
EGM: Sizce online oyunları erkek hegemonyasından kurtarmak için ne yapmak gerekiyor?
ET: Cabal Online’da epey çok sayıda bayan oyuncuya sahibiz. Bayan oyuncular argo kullanılan oyunlardan kaçıyor ve daha iyi ortamlarda oyun oynamak istiyor. Cabal Online’da bunu sağladık ve bayanlar oyuna ilgi gösteriyor.
EGM: Sizin en çok tercih ettiğiniz oyunlar nelerdir?
ET: Aslında çok fazla oyun oynayacak vaktim olmuyor. Vakit bulunca bazı online oyunları test ediyorum ya da Cabal Online ve Hero online oynuyorum.

Çoklu Oyuncu:
Yok
Pc İncelemeleri İçin Kullanılan Test Sistemimiz:
İşlemci:AMD Phenom Triple Core 8750 Am2+ 2.4Ghz 3.5Mb 65Nm 95W 3600Mhz tray
Ekran Kartı: Sapphire Ati Radeon HD 3870 X2 Crossfire
Anakart: MSI K9A2 Platinum
Ram: OCZ Flex XLC PC2-6400 800 Mhz 1Gb X 2
Sabit Disk: Seagate 2X1 Tb
Monitör: BenQ X2200W LCD
Güç Kaynağı: Tagan TG 600-U35 600W
Kasa: Asus Vento
Soğutma: Thermaltake Big Typhoon Cooler
Metin Kısmı:
http://www.merlininkazani.com/ adlı siteden alıntıdır.