Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Medieval 2: Total War  (Okunma Sayısı 6466 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« : 10 Mayıs 2007, 23:42:08 »

Kalbi hızla çarptıran oyunlar diye kendimce bir tür belirledim. Ne olursa olsun, bunlar ciddi anlamda bir oyuncuyu terletir. Piyasaya çıkana kadar sabır yolunu öğretir, çıktıktan sonra hastalık etkisi yapıp, bilgisayar başında çakı verirler adamı. Akşam PC başına oturulur; hadi bir tur daha, şu görevi de yapayım, Save edip birazdan çıkarım vs… gibi oyuncunun kendini kandırdığı palavralarla, bir bakılır sabah olmuş. Makine başından o kan çanağı olmuş gözlerle yatağa yatılır ve arkasından son söz söylenir, “Yarın orayı geçeceğim, benim olacaksın”. Kendimi bu durumda bulduğum zamanlar oldu. Özellikle Relic, Blizzard, Id Software, Creative Assembly ve bir iki firmanın yapımları bana bu durumu çok yaptırmıştır. Son olarak aylar boyunca oynadığım, bazı zamanlar uğruna kız arkadaşımı bile atlattığım Total War serisinin sonuncusu geldi. Hoş geldi, bana gene uykusuz geceler ve uyduruk bahaneler kaldı.

Bağımlılık

Total War’ların hepsinin benim üstümde oldukça ilginç bir etkisi vardır. Çünkü aşırı bağımlılık durumunu ortaya çıkartır. Bazı oyunlar için bir iki gece sabahladığımı bilirim, ancak Creative Assembly’nin bu şaheser serisinde, neredeyse bir haftayı bulan hatta geçen arka arkaya sabahlamalarım olmuştur. Bir kere kendimi kaptırdığım zaman nereye gideceği belli olmaz. İllaki güneşin o ilk ışıklarını bana göstermeyi adet edinmiştir. Hatta birkaç ay boyunca sadece Total War’a odaklanırım, gerisini hiç düşünmem bile.

Toparlayıp devam edersek, uzun zamandır hasretinden yandığım, duyurulduğu zaman içimdeki yağları eriten Medieval II: Total War piyasaya çıktı. Bu sefer çift DVD olarak karşımızda ve haliyle HDD içinde güzelce bir delik açtığını tahmin edersiniz. Eğer olur da Collectors Edition olarak karşınıza çıkarsa toplamda 3 DVD. Bonus DVD için oyunun müzikleri, figürleri, yapımı vs… materyaller bulunuyor ve oldukça da doyurucu.

Formül biraz daha tatlanmış

Medieval 2’de genel olarak önceki oyunlarla temeli aynı, ancak arada sırıtan farklar var. İlk faktör para. Para insanlık tarihinde her zaman ön plandaydı, bu sefer de ön planda. “Ben barışçıyım, savaşmam kendim gelişirim” gibi bir bahaneye sakın ola ki, girmeyin. Girdiğiniz gibi pişman olma şansınız çok. Çünkü para en önemli faktörlerden biri ve gelişmeniz içinde lazım. Bunu yapmak için yeni yerlere dalıp, seferlere çıkmalı ve diğer devletlere kafa tutmalısınız. Buraya kadar kolay derken, savaş için de birazcık güçlü bir ordu da şart. Asker ve ordu içinde para lazım. Ne anlarım ben bu işten diyenlere cevap basit, ufak hamlelerle bu işi en başından hafiften kıvırtmak lazım. Bu yolda en büyük faktör olarak en başlarda diplomatlar ve tüccarlarınıza iş düşecek. Diplomatlarla komşu ülkelere gidip, “Ben var anlaşma, para” hesabına girmek olacak. Yapacağınız ticari anlaşmalar sizlere ufaktan para kazandırırken, ileride bu ülkelerin sizlere karşı daha iyi olmasını (Siz savaş açana kadar veya daha tersi durumlarda) sağlayacaktır. Öteki taraftan tüccarların yardımı ile biraz daha para kazanma imkanınız var. Harita üzerinde bulunan kaynakların üstüne tüccarı çekip koyun işte bu kadar. Gerçi çok para kazanmazsanız bile, hiç değilse elinize az da olsa gelir geçecektir. Ancak zamanla tüccarlar artıp, oraya buraya onları savurduğunuzda güzel bir şekilde onlardan para kazanma imkanınız var. Özellikle nadir bulunan bir kaynak eliniz altında olursa, feci şekilde para kazanabilirsiniz. Bu yüzden az bulunan değerli kaynaklara göz koymak ilk tercihiniz olsun. Oyunun ilk zamanlarında deniz ticaretine yatırım yapmak ve tarımcılığa önem vermek de, oldukça işinize yarayacaktır.

Tüccarlarınız ve diplomatlarınız sizin için ortalıkta koşuşup cirit atarken tabii ki, bazılarının menfaatlerine ters düşecektir. Ayrıca bunlar üstün insanlar değil ki, hayatları boyu sizlere hizmet etsindenler elbet öleceklerdir. Bu yüzden tüccar ve diplomat ahalisi yanında ufaktan bir koruma olsun. Olmadığı zaman başkaları tarafından öldürülebiliyorlar. Diğer devletlerin tüccarları tarafından sıkıştırılıp, dükkanlarını kapatabiliyorlar. Hatta ecelleriyle ölebiliyorlar. Bu durumları göz önünde bulundurup, ona göre değerlendirme yapmalısınız.

Arcana

Sadece iş para pul değil ki, imparatorluğunuzu devam ettirmeniz için lider lazım, hükümdar lazım. Bu olay her zaman ki gibi, babadan oğula mantığıyla devam ediyor. Ancak kraliyet ailesine dikkat etmek lazım. Biliyorsunuz tarih tekerrürden ibarettir. Aile içinde olan taht kavgaları, istenmeyen krallar vs… bunları okuldayken ders kitaplarında görmüştük. Bu yüzden evliliğe ve çevre ülkelerdeki kraliyet ailelerini iyice gözden geçirin. Yanlış bir evlilik sonucu tepkiye, tahtı kaybetmeye, kendi ailenizdekilerin size sırtını dönmesine yol açabilir. Bunlara dikkat edip, önlem alın. Yabancı ülkelerden kız alıp, onlara kız verecekseniz, size olan bağlılığını iyi değerlendirin. Düşük bağlılık, büyük bir alçaklığa dönüşebilir. Aman dikkat!

Gelelim en önemli ana öğeye, kısaca Papa ve onun emirlerine. Yanlış değil doğru, Medieval 2’de Papa var ve bize oldukça kök söktürecek cinsten. Yapımda dinler ön planda. Ne yazık ki, oyun başında sadece Hristiyan devletlerinden biri seçilebiliyor. Bu yüzden Papa ile oldukça haşır neşir oldum. Türkleri seçmek için bir kez bitirmek şart. Papa bir süreye kadar can sıkıcı olabiliyor. Çünkü bize verdiği emirleri yapmak zorundayız. Takmam kimseyi mod’una sakın girmeyin. Yanlışların en büyüğü olur. Bu yüzden usluca onun dediklerini yapmak en mantıklısı olacaktır ki, sizin adamlarınızdan biri yeni Papa seçilene kadar. Evet, oyunda Papa gerçekten önemli, hatta en ön planda yer alıyor bir süreliğine. Çünkü verdiği emirlere karşı gelirsek, diğer Hristiyan ülkelerin tepkisini çekiyor ve hedef olabiliyoruz. Eğer tüm görevlere karşı gelip, bir de diğer Hristiyan ülkelerden birine dalarsak, nanayı yememiz kesindir. Bozulan ticari anlaşmalar, diğer ülkelerin siyasi sınırlamaları, açılan savaşlar vs… başımıza gelebilir. Nispeten bizimde rahiplerimiz var ve bunlardan biri elbet başa geçiyor. İşte o zaman daha rahat olup, biraz daha istediğimiz gibi at koşturuyoruz.

Dış etkenler

Papa dışında, bazı gruplar yer alıyor. Bunlar gelip, ülkenizde kalmak, sizinle ilişkilerini güçlendirmek vs… hede davalarına giriyorlar. Bu grupları siyasi güçleri olanlar, ticari gücü oluşturan önemli tüccarlar vs… oluşturuyor. Hepsinin artıları eksileri var, ancak bu adamlardan görev almak, Papa ile ters düşmek gibi ilginç sonuçlar olabiliyor. Kısaca Papa ve bu gruplar arasında seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer kendi adamınız Papa olarak yer almıyorsa, ülkenizde olan grubu dağıtın gitsin. Yoksa başınızı oldukça ağrıtacaktır. Hatta verdikleri görevleri yapmamak veya onlara karşı çıkmak, ortamı çok kötü edebiliyor. Kısaca yapacağınız tercihlerde dikkatli olmalısınız.

Metin Kısmı: http://www.merlininkazani.com/ adlı siteden alıntıdır.

Eko 2 2. öğrenim  Game is not over for me...
Ekonometri - M
« : 10 Mayıs 2007, 23:42:08 »

Crassus
Spartaaaa
Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2007, 21:47:22 »

İnanılmaz bir oyun bırakmak için insan ötesi bir efor sarfediyorum, içinde bazı özellikler var ki insana adamlar kendilerini aşmış dedirtiyor, bunlardan benim en çok hoşuma gidenler bölükteki askerlerin neredeyse hepsi birbirinden farklı eh savaş alanında 2000 asker olduğunda düşünün artık ne kadar gerçekçi oluyor bir başka özellik de oynadığın askerler bazen eski savaşlardan kalmış kan lekelerine sahip oluyor (pis adamlar naapalım  Sırıtan ) kısacası mükemmel bir oyun bana göre en iyi strateji oyunlarından biri (hatta en iyisi)

(\__/)Tavşan dünyayı ele geçirecek
(O.o )
(> <)TuNc eko 4-1. ogretim
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 03 Haziran 2007, 22:06:06 »

Sistemin kaldırıyorsa ne mutlu sana...(Şahsen bi kere 10.000 kişi denemiştim yüksek çözünürlükte bilgisayar namına pek birşey kalmadı ama orası başka mesele  Gülümseme)  ) Bunun dışında oyuna bütün içtenliğimle ve içimde hiç bir şüpe barındırmadan oynadığım EN İYİ strateji oyunu diyebilirim...

Aklımdayken yeni bir video buldum Medieval Total War 2 The Turks diye buyrun izleyin...

Ekonometri - M
« Yanıtla #2 : 03 Haziran 2007, 22:06:06 »

ShintoX
ozan...
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

ultrAslan

shintox_1905@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2007, 22:51:34 »

şahane ötesi bir oyun stratejide son nokta herşey var oyunda.. teşekkürler han sağol paylaşımın için...

Dost dediğin matematiksel olmalı : Mutluluğu çarpmalı , üzüntüyü bölmeli , dünü çıkarmalı , yarını toplamalı..

II.Sınıf - I. Öğretim..
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2007, 23:29:53 »

Evet oyun gerçektende şahane ötesi insanın adrenalini doruklara taşıyor...

Bu sefer ki videolarda savaşa farklı bir bakış açısıyla bakıyorlar...
[youtube=425,350]Zs5aDpjq0nM[/youtube]

[youtube=425,350]piekpSdFVOQ[/youtube]

Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 11 Haziran 2007, 10:30:25 »

Aklımdayken medival total war 2de hilal taktiğini beceren var mı herkes ben uyguluyorum diyor ben ne zaman denesem adamların herbiri başka tarafa dağlıyor sonunda da kaçınılmaz olan cümle..."retreat!!!" onu nasıl uygulandığını bilen varsa biri anlatırsa sevinirim...

Crassus
Spartaaaa
Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : 11 Haziran 2007, 15:12:00 »

Hemen anlatiyim oklu atlılarını kanatlara koy ortada piyadeler, normal atlılar vs. olsun sonra düşman direk üstüne gelmeye başlar o zmn kanatlardan hızla ilerle ortadaki adamlarını biraz geri çek ondan sonra bırak kanatlardan biraz ok atsınlar sonra ortaya düşman gelmeden bu oklularla saldır sonra düşmanlar onlara doğru dönünce senin ortadaki adamlarına karşı sırtlarını dönüyorlar o zaman da ortadakilerle saldır, biraz atlı asker kaybediyorsun ama buna değiyor genelde çevreleri sarıldığı için direk kaçmaya başlıyorlar, tam hilal değil ama benziyor zaten türklerle oynarken piyadeler aşırı güçlü olmadığı için bu taktik lazım oluyor. 

(\__/)Tavşan dünyayı ele geçirecek
(O.o )
(> <)TuNc eko 4-1. ogretim
alpersado
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 11 Haziran 2007, 19:21:09 »

Ya bu moğolların allah belasını versin adamları bi kovamadım savaş savaş tükenmeye başladım.bu adamlar ne zaman gidiyo bilen var mı.bi 20 turndür uğraşıyorum oyunu bırakma noktasına geldim

alperbaltacioglu
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : 11 Haziran 2007, 20:14:09 »

Ya bu moğolların allah belasını versin adamları bi kovamadım savaş savaş tükenmeye başladım.bu adamlar ne zaman gidiyo bilen var mı.bi 20 turndür uğraşıyorum oyunu bırakma noktasına geldim

Şehirleri onlara kolay kaptırma hatta yaklaşan ve yenemeyeceğin bir Moğol ordusu gördüğünde şehrin değerli binalarını yık, Moğollar sana onlara bağlanmanı teklif edecakler kabul et ama kabul ederken hatırı sayılır miktarda para ve şehir iste(ama dozajı kaçırma tutupta Kudüs'ü istersen 3'ün 1'ini yanındada 10.000 Moğol askeri alırsın  Sırıtan )Ama unutma bu bir kandırmaca Moğollar buyundurukları altına girmenden ortalama 1-2 tur sonra sana tekrar saldırıyorlar sen bu arada devamlı asker yap ve kaleleri güçlendir garanti olsun diye İtalya civarındaki adalardan 1-2 tanesini zaptet.(tabi önce Rodos'tan başla)Böylece Anadolu elinden çıksa bile toparlanmak için hala toprağın olur. Moğollarla uğraşırken aynı zamanda batıda yeni yerler feth etmeyi dene Moğollara karşı koymanın tek yolu bu...Ama merak etme baskıları bir zaman sonra hafifliyor amacın bu zaman dilimini kazasız atlatmaya çalışmak olsun.Moğollara toğrak kaptırdığın zaman sakın tamamen gözden çıkartma yoksa bi bakarsın İstanbul kapılarına batıdan Haçlılar doğudan Moğollar dayanmış. Unutma sakın Moğollardan kolay kurtulamayı bekleme karşında zamanın en güçlü ordusu var bunlar Moğollar Haçlılara benzemezler ince hesap yap gerektiğinde sömürgeleri olmayı kabul et ama sen onları sömür...

İyi oyunlar Moğolsuz ve Haçlısız günler dilerim...

alpersado
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : 13 Haziran 2007, 21:11:38 »

sağol han ama bu dediklerini yapmak türküğe yakışır mı?:)Ben o moğolları savaş alanında yenmeye çalışacam.en onurlusu bu gibi geliyo.hadi benim için dua edin.

alperbaltacioglu
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : 13 Haziran 2007, 21:37:27 »

Hımm seni rahatlamanda bir faydası olurmu bilmem ama işte durumu açıklamak için bir iki söz:
1)Erkekliğin 10/9'u kaçmaktır.
2)Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceksin.
3)Yıldırım Beyazıd'ın başına geleni unutma.
4)Bunlar Moğollar Haçlılara benzemezler!!!!
5)İstanbul'u Moğollara kaptırınca buyur gel dertleşiriz.
6)Zavallı askerler.
7)Eyer tahmin ettiğim kadar oyalayabilirsen kurtulusun ama yıkık bil ülken olur haa o kadar dayanamazsan(ki en iyi ihtimalle doğu Anadolu'yu baştan kaybettin...) seni tanımak güzeldi...
8)Medival total war2de aştım diyorsan bana kulak asma...
9)Bol şans derdim ama şanstan fazlasına ihtiyacın olacak...

alpersado
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : 14 Haziran 2007, 23:28:04 »

Git gide tükeniyorum bu adamları savaş alanında yenmek imkansız gibi.6-7 savaş oldu birini kazanabildim.Bunları savaş alanında yenen varsa öğütlerini dinlerim.Beni sorarsanız aynen erkekçe savaşa devam.

alperbaltacioglu
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2007, 23:39:19 »

Büyük zaferler kağıt üzerinde kazanılanlarıdır. Bak uyarmadı deme yenemezsin...
diplomasiyle çöz veya batıya kaç taki güçleri azalana kadar yoksa İstanbul'uda kaybedersin...

alpersado
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : 15 Haziran 2007, 15:59:10 »

Allah göstermesin.Yine de savaşa devam

alperbaltacioglu
Han
MODERATOR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Oguz----HAN@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : 15 Haziran 2007, 19:20:20 »

Ney  İyi ama gelişmelerden beni haberdar et sonucu merak ettim şimdi...
Hatta daha çok nasıl taktikler kullandıklarını söylersen yardımcı olmaya çalışırım...

Ekonometri - M

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: