Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Mavi Gözlü Dev: Nazım Hikmet  (Okunma Sayısı 1839 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
broken
Ziyaretçi
« : 26 Mart 2007, 17:58:19 »

[youtube=425,350]fJFqrVzYSpI[/youtube]
Yönetmen:
Biket İlhan

Senaryo:
Metin Belgin

Görüntü Yönetmeni:
Claudio Bolivar

Oyuncular:
Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert, Özge Özberk, Uğur Polat, Ferit Kaya, Suna Keskin, Rıza Sönmez

Müzik:
Cem İdiz

Yapım:
2007 - Türkiye

Süre:
118 dak.

Tür:
Dram

Türk edebiyatının büyük ozanı Nazım Hikmet, hayatından bir kesit üzerine odaklanan Mavi Gözlü Dev ile beyazperdede. Biket ilhan'ın yönetmenliğini üstlendiği filmin, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan senaryosunda Metin Belgin'in imzası var.

Konusu
Kavganın, sevdanın ve Türkçe’nin büyük şairi Nâzım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi’ne nakledilir. “Komünizm” propagandası nedeniyle mahkûm olan usta şairin ünü içeride kulaktan kulağa yayılır. İbrahim Balaban ve Yusuf, mahkumların portresini yapan ustanın odasına desen çizeceği aynaları taşırlar.

Nâzım’ın aklı ise karısı Piraye’dedir. Günlerdir ondan ne bir mektup, ne bir telgraf almıştır. Hasretin dinmeyen sızısı siyatik ağrılarından beterdir. 2. Dünya Savaşı’nın vahşeti ve sefaleti tırmanırken; Müdür Tahsin Bey’den hakkında verilen 28 yıl hapis cezasının onaylandığı haberini alır. Ve sonunda Piraye gelir; mahzun, hüzünlü, çaresiz... Kısacık görüşmede, gardiyanın evinde gizlice buluşma teklifine şiddetle karşı çıkar.

Nazım’ın öğrencisi Raşit, üç yıl sonra özgürlüğüne kavuştuğunda Orhan Kemal adıyla “72. Koğuş” hikâyesinin yazarı olur. Balaban içeride “şair baba”sının yanında ressamlığı ilerletir. Açlıktan ölenlerin çoğaldığı günlerde dokumacılık sayesinde karısına para yollayan şairin son umudu, dayısı Ali Fuat Paşa’dır. Celile Hanım ise oğlunu kurtarmanın yollarını aramaktadır.

1945 yılında savaş biter ama hapishane müdürü, şaire hoşgörülü davrandığı gerekçesiyle koltuğunu despot bir müdüre bırakmak zorunda kalır. Kırbaçlı gardiyanlar Nâzım’ın odasını basınca kıyamet kopar.

Ekim 1948’de dayı kızı Münevver ziyaretine gelir. Nâzım yeni bir sevdanın coşkusuna kapılıp iki aşk arasında bocalarken, Münevver’in kocasından ayrılmayı ertelemesiyle bunalıma girer. Karaciğerinden sonra kalbi de yorulmuştur. Piraye’ye yazdığı mektuplarda ona yalvarır. Karısıyla zoraki buluşmasında buzları eritmeye uğraşırken; Münevver’in de hapishaneye gelmesi başka bir kâbusa sürükler şairi.

10 yıldır hapistedir, artık tükenme noktasındadır, yaşamına son vermeyi tasarlar…

---------------------------------------------

Fragman eklenmiştir - SRC
Ekonometri - M
« : 26 Mart 2007, 17:58:19 »

k.f.k.kedi
EmiiRrRR...
Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kapışş Kapışş Aşk.. Heryerde Dillerde..

kafasinifareyekaptirankedi@hotmail.com
Üyelik Bilgileri Site E-Posta
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2007, 18:23:23 »

çok iyii bir film değilll... biraz dahaa iyi olabilirdiii...

Ekonometri III. Sınıf I. Öğretim

Portakal Orda Kal Gülümseme
clementine
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2007, 20:46:59 »

bence aşırı yüzeysel geşmişler nazımı. medyatikleştirmişler bence. özel hayatını aşırı irdelemişler. ama filmin sadece bursa hapishane yıllarını anlattığını bilerek giden seyirciler için iyi bir flm. ben bunu bilmeden gittim ve hayal kırıklığı yaşadım açıkçası. ama nazımın hayatı sonuçta. filmi önemli yapan şey. film iyi yada kötü ama nazımı anlattığı için saygı değer. emeğe saygı Gülümseme
Ekonometri - M
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2007, 20:46:59 »

panikatak
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 01 Nisan 2007, 12:16:07 »

Sadece Nazım gibi birini anlatmaya yönelik yapılması açısında önem kazanan bir film ama keşke biraz daha özen gösterilseydi. Nazım aşk hayatı çoğu zaman "O" n dan daha önemli oluyor hatta hangimiz sevgilisine ondan bir iki dize göndermemiştir ki?? Ancak ben Nazım seviştiğini ya da ne oldugu anlamsız bir kareyi filme neden sıkıştırdıklarını anlamış değilim belki de magazin basınında yer etsin diye ama çok gereksizdi.

Öldürmeyen güçlendirir. Nietzche IV.Sınıf I.Eğt.
burcu_tp
BRC
Normal Pk
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2007, 20:45:11 »

Film iyi ya da kötü tabiki tartışılar ama,Nazım Hikmet'i az da olsa tanımak, o dönemi anlayabilmek açısından görülmesi gereken bi film bence... Beni en çok etkileyen sahnesi de, mahkumların hep bir ağızdan Nazım'ın mısralarını söylemesiydi, gerçekten o an içim ürperdi, bi de bunu o an yaşadığınızı bi düşünün... Ağlayan Ağlayan

burcu_tp - Eko 4 (2.Eğitim)
gregorsamsa
gregor samsa
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

c_rotrima_h_1331_e_gothic@hotmail.com rotrima_1331@yahoo.com
Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #5 : 04 Nisan 2007, 17:44:47 »

nazım hikmet i bilmeyenler için ideal bir film lakin çok iyi biliyorsanız hayatını sıkıyor lakin sonuçta nazım hikmet yani onun yaşadıklarının bir kısmını bile bilmeyenlere göstermek güzel gerçekten...

RoTRiMa_1331    4.1
devrim77
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 07 Nisan 2007, 17:36:54 »

ülkede baz şeylerin önünün açıldığını göremk güzel

mavi gözlü devi daha iyi tanımak için izlenmesi gereken bir film.

nazım gibi daha çok kişinin filmini sabırsızlıkla bekliyorum
ShintoX
ozan...
Ekom Normal Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

ultrAslan

shintox_1905@hotmail.com
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 07 Nisan 2007, 19:32:00 »

Nazım'ı anlamaya yetmeyecek ama bence iyi anlatan bir film...

Keşke herkes Nazım'ı anlayacak kadar izan sahibi olsa..

Dost dediğin matematiksel olmalı : Mutluluğu çarpmalı , üzüntüyü bölmeli , dünü çıkarmalı , yarını toplamalı..

II.Sınıf - I. Öğretim..
Ekonometri - M

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: