ndoğan
TheHoLiGaN
Normal Üye

Akıllı ol ÇÆRŞI burda!!!
|
 |
« : 12 Aralık 2007, 16:35:05 » |
|
Oncelikle sunu belirteyim;Ertugrul Saglam'la ilgili Besiktas'a,yuvasina geldigi gunki fikirlerim neyse hala aynidir.Yani bu takimin basina getirildigi gun sahip cikilmasini,istikrar icin gercekten bu takimin basinda kalmasini ve desteklenmesini hala savunuyorum.Pesin pesin soylemek istedim cunku her yerde oldugu gibi burda da elestiriyi "ihanet" olarak algilayabilecek insanlar olabilir.
Neydi Ertugrul Saglam'in referansi bu takimin basina getirilirken?Gercek bir Besiktasli olmasinin disinda transferindeki faktorler nelerdi?Bircok kisinin bildigi ama nedense yuksek sesle telafuz etmekten cekindigi siyasi bir boyutu vardi isin.Belki benim anlayisima ters olabilir ama kesinlikle altini cizecegim nokta bu degil.Hatta transferinin uzamasinda esi de konusuldu bir sure.Ama bizi ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken nokta elbette oynattigi ve oynatacagi futbol olmali.Samsunspor'un ardindan kariyerinin parladigi nokta elbette Kayserispor.Kayserisporu nasil 4 buyuklerin korkulu ruyasi yapmisti bir hatirlayalim.Normal bir anadolu takimi gibi oynamiyordu kayserispor.Ciddi anlamda kapali savunma yapip kontraatak teriminin altina siginarak futbolu cirkinlestiren,ustune ustluk cok da sert oynayan anadolu takimlari gibi degil de rakibinin gucunu bilmesine ragmen kendine son derece guvenli bir takim yaratarak ofans futbolu oynatiyordu.Evet bu referansla geldi besiktas'a saglam.Yani ondan farklilik yaratmasi bekleniyordu camiada.Nasil bir farklilik mi?Tigana'da(!) ve Riza'da olmayan bir ofans farkliligi.Buraya kadar hersey guzel.
Sermaye piyasalarinda calisan arkadaslarimiz bilirler,sirketler belli periyotlarda kendilerine bir takim mali hedefler belirlerler ve bunu gerceklestirdikleri vakit kendilerini bir manada basarili sayarlar.Mayis ayinda Besiktas'in basina geldi Ertugrul ve onune konulan ilk kisa vadeli amac sampiyonlar ligi'nde gruplara kalmakti.2 eleme sonucu (hem de nispeten sancisiz gecen) lucescu'dan beri camianin ozlemle bekledigi sampiyonlar ligi'ne adim atti besiktas.Burda bir anti parantez acayim yazida elestiriyi iki yonlu yapacam.yani olumlu elestirileri de atlamadan ifade etmeye calisacam.Bunun ardindan ne Besiktas taraftarinin ne de yonetim kurulu'nun gruplardan tarihimizde ilk defa cikmak gibi bir beklentisi oldugunu ben dusunmuyorum,cunku besiktas ciddi anlamda henuz o kapasiteye ulasmis bir takim huvviyetinde degil.Neydi peki amac?Besiktas'i ve ulkemizi bu platformda en iyi sekilde temsil etmek.iste ertugrul'un su anki ortamda gozle gorulur en buyuk artilarindan biri bu.Besiktas sampiyonlar ligi'nde cok ama cok iyi isler yapti.ingiltere'deki liverpool maci ve yine deplasmandaki marsilya maci disinda takim gercekten cok iyi top oynadi.Grup kuralari cekildigi zaman hepimiz 4 gizle liverpool'un istanbul'a gelecegi gune bekledik ama gercekci olmak gerekirse o stad'ta liverpool'u maglup edecegimizi dusunen besiktasli sayisi dahi azdi.Ama ruya gibi galibiyetler aldik inonu'de.Henuz porto maci oynanmamisken sunu cok net soyleyebilirim ki Besiktas bu sezon avrupa'da misyonunu yerine getirmis,Turkiye'yi en iyi sekilde temsil etmistir.Ertugrul Saglam'in bence ilk artisi bu.
Gelelim lige.Besiktas ilk yarisi sona ermek uzere olan ligde deplasmanlarda fenerbahce'ye ve galatasaray'a ikisi de tartismali maclarla yenildi.Burda da degilim.Besiktas ligde maalesef Besiktas gibi top oynamiyor.iste bunun nedenlerini sorgulamak istiyorum.Bircok macta bence bobo,delgado,tello uclusu Ertugrul saglam'i ve besiktas'i kurtaran futbolcular oldular.Peki problem nerde?Oyun istedigimiz gibi giderken,ornegin erken gol bulmussak sorun yok.Ama bu sezon birkac defa yasadigimiz gibi oyun sikistigi anlarda diger teknik direktorlerde gordugumuz taktik degistirme,oyuncu degistirerek farkli varyasyonlari deneme olayi saglam'da hic yok.Futbolculari maca nasil hazirlamissa mac baslamadan once 90 dakika ayni topu oynamalarini istiyor.Lucescu'yu hatirlayin 100. yilda,ya da kimse begenmese de cok takdir ettigim Daum'u hatirlayin bizi sampiyon yaptigi yillarda.Oyun devam ederken bir tikanma gorduklerinde ayni anda 2 oyuncu degisikligi yaparak da olsa bir anda takimi bambaska oynatmaya,bambaska varyasyonlara yonlendiriyorlardi.Besiktas evinde 0-1 maglupken yapilan oyuncu degisikliklerine bakiyorum degisen hicbirsey yok.Ornegin vaktiyle pancu'yu cikarip Ahmet hassan'i oyuna aldigimizda takimda gozle gorulur bir degisim oluyordu.Ama simdi batuhan giriyor,ibrahim akin giriyor,nobre higuen giriyor ama taktikte her hangi bir degisim yok.Ayni kisir futbola devam ediyoruz ve yukarda saydigim 3 adamdan extra bir hareket bekliyor ya da sansin bize gulmesini bekliyoruz.Bir takimda isler kotu gittigi zaman akla gelen ilk cozum hemen teknik direktor degisikligi olmamali.Aksine teknik direktorun kendisi degisebilmeli,olumsuz olan yonlerini gorup (ya da yaninda oturan birileri tarafindan fark ettirilip) o yonlerini gelistirmeli.Ne midir bu?Ertugrul Saglam'in yaptigi oyuncu degisiklikleri maalesef takima hicbir yarar saglamiyor ve bana nedense ezbere yapiliyormus havasi veriyor...
Bir diger konu tamamen kendi insiyatifi dahilinda yapildigini dusundugum transferler.Bugun besiktas'i sirtlayan topculara bakiyorum hucumda bobo-delgado tigana'nin mirasi,savunmada toraman zan yine saglam'dan once,orta sahada serdar tigana mirasi.Tello ve Cisse tartismasiz bu sezonun basarili transferleri.(kimileri hala cisse'yi tartisiyor ama takimda bu adam disinda dikine oynayan futbolcu neredeyse yok).Soyle bir bakiyorum aksayan yonlerimize,artik miladini doldurmus olan uzulmez'in yerine oynayacak bir tane duzgun adam yok takimda.Neden bunlar onceden gorulup transferler gerekli yerlere yapilmadi?Neden diatta diye bir adam mevkisinde bu kalitede bir futbolcuya ihtiyacimiz yokken alindi?
Marsilya macinda bobo,bursa macinda delgado bence Ertugrul Saglam'in ciddi anlamda elestirilmesini geciktiren oyuncular oldu.Bunun gibi hocayi kurtaran diye nitelendirebilecegim 6ya yaki mac oldu sezonun yarisi biterken ve bence takimda yanlis giden birseyler var.Mac kasetleri mi izlenmiyor,idmanlarda mi sorun var,her takima karsi inatla ayni futbol mu oynaniyor,ertugrul saglam'in yardimcilari hic mi birseyler yapmiyor bilmiyorum ama takimda yanlis giden birseyler var.Bence Ertugrul hocanin oynattigi futbolun artik tartisilmaya baslanmasi lazim.Ama sonu hoca degisikligi olacak sekilde degil,sorunun bulunup cozulmesi seklinde.Boyle devam edersek her 3 macimizdan birinde istedigimiz vakitlerde gol bulamayip oyun sikintiya girdiginde yildizlarimiza bel baglariz.Onlar da gununde olmazsa sampiyonluk baska bahara kalir.
Bu konuda fikirleri ogrenmek istiyorum.Takimda yanlis giden ne?Cozum ne olabilir...
|