Üniversitelerde okumak isteyen adayların katılacağı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), bugün yapıldı.Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dolayısıyla öğrencilerin notlarının ÖSYM'ye iletilmesinde gecikme olacağı için ÖSS sonuçlarının, daha önce planlandığı gibi 10-15 Temmuz arasında açıklanamayacağını bildirdi.
Yarımağan, sınav sonuçları açıklama tarihlerinde "biraz kayma olacağını" belirterek, "15 Temmuz'u tutturmaya çalışacağız ama Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarıyla ilgili yeni bir durum var biliyorsunuz. Milli Eğitim Bakanlığı bu sınavlarla ilgili bir takvim yapmış. Eğer o takvime uyulursa bizim bütün işlemlerimiz 1 ay kadar uzayacaktı" dedi.
ÖSYM Başkanı, "Bu konuyu YÖK ile görüştüm, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir araya geldik. Bu sınavları son sınıflar için erkene almaya çalışıyorlar. Bu durum notların bize verilmesinde biraz gecikmelere yol açacak. Buna göre bizim de bütün işlemlerimizde kayma olur ama kaymanın bir haftadan fazla olmaması için çözüm bulmaya çalışıyoruz, henüz kesinleşmedi. Yani sonuçları 10-15 Temmuz arasında açıklayamayacağımız anlaşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı uygun tarihler bulursa bize bildirecekti. Biz de yetiştirmeye çalışacağız" diye konuştu.
"CEP TELEFONUYLA YAKALANANLAR VAR"
ÖSS ile ilgili "önemli bir sorun yaşanmadığını" bildiren Yarımağan, sınav sırasında bireysel bazı olaylar meydana geldiğini belirtti.
Yerine başkasını sokmak isteyen ve cep telefonuyla yakalanan birkaç kişinin tespit edildiğini bildiren Yarımağan, bu kişilerin sınavlarının iptal edileceğini ifade etti.
Bolu'da "bir adayın sorun çıkararak etrafı rahatsız ettiği bilgisi aldıklarını" kaydeden Yarımağan, "Ama geçen yıllara göre olay sayısının daha az olduğu gibi bir izlenimim var" dedi.
ÖSS'de bu yıldan itibaren uygulanmaya başlanan yeni sınav düzeniyle ilgili de önemli bir sorun çıkmadığını söyleyen Yarımağan, İskenderun'da bir binanın bilgilerinin kendilerine yanlış iletilmesi nedeniyle o binaya kapasite üzerinde aday atandığını ancak bunun 15 gün önce anlaşıldığını belirterek, sorunun çözüldüğünü ifade etti.
İstanbul'da da bir sınav binasının semtinin adaylara yanlış bildirildiğini ancak bu fark edildiğinde adaylara doğru bilginin iletildiğini söyleyen Yarımağan, "Bunların dışında bir sorun yok. Bugün yaşanan olaylar da çok az" dedi. Yarımağan, sınav sorularının bugün saat 14.30'da basına açılacağını bildirdi.
Milli takım oyuncuları da sınav heyecanı yaşadı
ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirildi.
Binalarda 239 bin 191 kişi görev alıyor. Sınava, 1 milyon 530 bin aday katıldı.
Adaylar, salona giriş işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için en geç saat 08.45'te sınav yerlerinde hazır bulundu.
Sınav ayrıca Cenevre'de ve Yunanistan'da da gerçekleştirilecek. Avrupa Futbol Şampiyonası için Cenevre'de bulunan milli takımın oyuncuları Semih Şentürk, Servet Çetin ve Uğur Boral da sınav heyecanı yaşadı.
Milli voleybolcu Neriman Özsoy da Yunanistan'ın Gianitsa kentinde ÖSS'de ter döktü
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Cenevre ile Gianitsa'da da sınavın orada bulunan milli sporcular için gerçekleştirileceğini belirterek, "Bizim sınav yaptığımız gün eğer yurtdışında müsabakalar için bulunan sporcular varsa, bu sporcular için federasyonlar talepte bulunur. Hatta masraflarını da federasyonlar karşılar. Biz de buradan görevlendirme yaparız. Onların sınavı da Türkiye ile aynı saatte başlıyor" dedi.
Kimlik belgesi olmadan sınava girilemedi Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınav giriş ve kimlik belgesi fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesi ile bir fotoğraflarını bulundurmaları gerekti.
Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmedi. Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik olarak kabul edildi.
Sınav kimlik belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan aday, hiçbir şekilde sınava alınmadı. Ayrıca bu yıl getirilen uygulama ile cep telefonuyla sınav binasına gelen adaylar da kesinlikle sınava alınmadı.
Bunların dışında adayların yumuşak uçlu iki kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan bir silgiyi de yanlarında götürmeyi unutmamaları gerekti. Adaylar kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınav salonlarına alındı.
Sıralar rahattı ÖSYM'nin bu yıldan itibaren sınava girecek adayların rahat etmelerini sağlamaya yönelik yaptığı düzenlemeyle kilolu ve uzun boylu adaylar durumlarına uygun sıralarda sınava alındı.
Kolçaklı sandalyelerin bulunduğu salonlarda, ilköğretim 1'inci ve 2'nci sınıfların kullandığı salonlarda ve üzeri pürüzlü sıralarda bundan sonra sınav yapılmadı.